Bilgi Bankası: OpenStack
Ajenti Kontrol Panel Kurulumu
Posted by Veri Merkezi Operasyonları(287) on 19 February 2018 04:48 PM

Ajenti Nedir
Ajenti, çok çeşitli sunucu yönetimi görevleri için kullanılabilen, Linux Debian, Ubuntu, CentOS, RHEL , FreeBSD işletim sistemlerinde ve Raspberry Pi için optimize edilmiş Raspbian işletim sisteminde kullanılabilen Türkçe desteği bulunan, Python temelli, açık kaynak (open source), web tabanlı kontrol panelidir.

Ajenti Panel ile birlikte sunucunuzadaki paketleri yönetebilir, yeni paket kurabilir, komutları çalıştırabilir ve kullanımdaki RAM, boş disk alanı vb. gibi temel sunucu bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Bu işlemlerin tümüne bir web tarayıcısından Ajenti Admin Paneline erişirek yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak, Ajenti V adlı bir eklenti paketi, aynı kontrol panelinden birden çok web sitesini yönetmenize izin verir.

Bu yazıda, sunucu yönetimi için Linux CentOS 7.x üzerinde Ajenti kontrol panelini ve Ajenti V eklenti modülünü kurulumu anlatılmaktadır. Alternatif işletim sistemlerinde kurulum için aşağıdaki dökümantasyonu kontrol edebilirsiniz.

https://support.ajenti.org/knowledge-bases/5-kb/categories/2-installation/articles

Desteklenen işletim sistemleri:
Debian 6 veya sonrası
Ubuntu 12.04.5 LTS (Precise Pangolin) veya üzeri
CentOS 6 veya üzeri
RHEL 6 veya sonrası
Diğer Linux tabanlı sistemler de kullanılabilir, ancak manuel yükleme yöntemini kullanmanız gerekecektir.
BSD sistemlerinde çalıştırılabilir ancak deneyseldir. (Örneğin FreeBSD üzerinde)
Raspbian işletim sisteminde

Ön şartlar
Ajenti'yi kurmadan önce aşağıdakileri yapmanız gerekir:
Desteklenen işletim sistemlerinin temiz / yeni (clean/fresh installation) bir kurulumuna sahip olmalısınız. 
Ajenti Admin Panel'e IP adresi üzerinden erişmek istemiyorsanız bir domain kaydedin veya kayıtlı domain adınız için panel.domain.com gibi bir adres için DNS kaydı oluşturun.
Ajenti kurlum dosyalarını indirmek için sunucunuzda eğer yoksa curl, wget gibi araçların kurulumu gerçekleştirilmiş olmalıdır. İlgili araçlar kurulu değilse kurulumu  ya da kullanılmayan paketlerin kaldırılması için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

yum install wget curl epel-release -y

wget http://repo.ajenti.org/ajenti-repo-1.0-1.noarch.rpm
rpm -ivh ajenti-repo-1.0-1.noarch.rpm

yum remove httpd postfix -y

 # Gerekli pakekler için Repo ekleyiniz.
vi /etc/yum.repos.d/ddevnet.repo

[DDEVnet]
name = The DDEVnet repo
baseurl = https://ddevnet.net/repo/centos/7/x86_64/RPMS/
gpgcheck = 1

# Optional below
[DDEVnet-Source]
name = The DDEVnet repo - source packages
baseurl = https://ddevnet.net/repo/centos/7/SRPMS/
gpgcheck = 1
enabled = 0

# Kaydet ve çık

rpm --import https://ddevnet.net/repo/RPM-GPG-KEY-ddevnet

 # MySQL community Repository'i ekleyiniz.
wget http://repo.mysql.com/mysql-community-release-el7-5.noarch.rpm
rpm -ivh mysql-community-release-el7-5.noarch.rpm
yum update
Ajenti Kurulumu (CentOS 7 / RHEL7)
curl https://raw.githubusercontent.com/ajenti/ajenti/1.x/scripts/install-rhel7.sh | sh
Ajenti Servisinin Başlatınız
systemctl restart ajenti.service

Ajenti servisi başladığında sunucu IP adresi üzerinden ya da panel.domain.com gibi bir FQDN üzerinden kontrol panelinize erişim sağlayabilirsiniz.

 Ajenti Kontrol Paneline "HTTPS" olarak erişim sağlanmaktadır.
https://Sunucu-IP:8000
veya
https://panel.domain.com:8000

Ajenti Kontrol Panel'e ilk kurulum sonrasında  varsayılan olarak aşağıdaki bilgilerle erişim sağlayabilirsiniz. Panele ilk erişim sonrasında mevcut parolanızı mutlaka güncellemenizi öneririz.

Ajenti Kullanıcı Bilgileriniz (Default)
Kullanıcı adı : root
Parola : admin


ADVANCED (Gelişmiş) ya da Bu websitesine devam et (Önerilmez) seçeneğine tıklayınız.


Proceed to Sunucu-IP (unsafe) veya Sunucu IP sitesine ilerle (güvenli değil) veya Arıcalık tanı seçeneğine tıklayınız.


Varsayılan kullanıcı bilgilerinizi ilgili alanlara yazarak "Login"e tıklayınız.


Ajenti Panel arayüzü genel olarak bu şekildedir. " Configure >> Language >> SAVE " adımlarıyla kontrol panel arayüzünü talep ederseniz Türkçe yapabilirsiniz.


Language seçeneğinden "tr_TR" seçerek sayfanın altında bununan "SAVE" seçeneğine tıklayınız.


Yapılan değişikliğin aktif olması için komut satısından ya da Panel üzerinden Ajenti servisini restart ediniz.

Ajenti Servisinin Restart Edilmesi
systemctl restart ajenti.service

Ajenti Restart sonrasında kontrol panelinize web arayüzünden tekrar erişim sağladığınızda kaşılaşılan ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

Bu işlem sonrasında ilk olarak Ajenti varsayılan parolasını değiştirmenizi ve sonrasında diğer yapılandırmalarınızı gerçekleştirmenizi öneririz. Aşağıdaki adımlarla Ajenti Kontrol Panel Parolanızı değiştirebilirsiniz. İlgili alana varsayılan parolanızı "admin" ve yeni parolanızı tanımlayarak " Kaydet " seçeneğine tıklayınız.

Sunucunuzda kurulu olan bir servisin (Network, Nginx, Apache, MySQL, Exim vb.) durumunu görüntülemek ve gerekli hallerde yönetebilmek (Stop, Start veya Restart gibi) için ya da sunucu kaynak kullanımı gibi bilgiler için Anasayfadaki "Widget" özelliğini kullanabilirsiniz.

Ajenti anasaydaki görüntülenen bilgilere yenilerini eklemek için "+Widget ekle" menüsüne tıklayınız.


Servisler ile ilgili bir işlem yapmak için " Hizmet "
Hazırladığınız özel betikler (Bash Script vb.) ile ilgili işlem yapmak için "Komut Dosyası"
ya da CPU, RAM, Disk, Internet trafiği ya da diğer bilgiler için ilgili kategoriyi seçebilirsiniz.

Ajenti yalnızca sunucu yönetmek için değil, ticari amaçlı olmayan web hosting çözümleri için de kullanılabilir. Ajenti Panel'in diğer yeteneklerinden faydalanmak için "Ajenti V" isimli ek özellikten faydalanabilirsiniz. Buraya kadar örneklendirilen standart kurulum ve yapılandırma sonrasında talep ederseniz aşağıdaki adımlarla "Ajenti V" kurulumu ve Web Hosting çözümleri için yapılandırmayı da uygulayabilirsiniz. 

Bu dökümantasyonda Ajenti Panel'in diğer yeteneklerinden faydalanmak için " Ajenti V " kurulumunu Linux CentOS/RHEL üzerinde örneklendirilmektedir. Farklı bir işletim sisteminde kurulum ya da Ajenti V 'nin diğer özelliklerinden faydalanmak için aşağıdaki dökümanı inceleyebilirsiniz.

https://support.ajenti.org/knowledge-bases/5-kb/categories/1-ajenti-v/articles

İlgili dökümantasyonda örneklendirilenler aşağıdaki gibidir. İlgilenmeniz halinde ajenti 'nin hazırlamış olduğu diğer dökümanları da uygulayabilirsiniz.
Debian/Ubuntu üzerinde Ajenti V kurulumu
PHP konfigurasyon seçenekleri
Ajenti V üzerinde DKIM, DMARC ve SPF kullanımı
Ajenti V ile PHP websitesi kurulumu (Wordpress örneklendirilmiştir)
Ajenti V ile Python websitesi kurulumu (Django örneklendirilmiştir)
Ajenti V komut satırı (command line)
.PHP uzantısını gizleme
Ajenti V ile Node.js websitesi kurulumu (Keystone örneklendirilmiştir)
phpMyAdmin kurulumu
Deploying to Ajenti V Jenkins CI
Ajenti V ile Rails websitesi kurulumu (Redmine örneklendirilmiştir)

Ajenti V Kurulumu (CentOS/RHEL 7.x üzerinde)

Apache veya Postfix'i kurduysanız, ancak kullanmıyorsanız, önce kaldırın:
yum remove httpd postfix
LNMP (Linux Nginx MySQL PHP) paketini yüklemek için şunları çalıştırın:
yum install ajenti-v ajenti-v-nginx ajenti-v-mysql ajenti-v-php-fpm php-mysql
FTP, E-Posta, DNS servisleri için kurulumu için 
yum install ajenti-v-mail ajenti-v-ftp-pureftpd bind -y
Kurulan paketlerin Ajenti Panel'den yönetilebilmesi için
systemctl restart ajenti.service

İlgili paketler kurulduğunda Ajenti Panel'e aşağıdaki gibi yeni seçenekler gelmektedir.  ( Web siteleri, E-Posta, Bind9 vb. )

Eklentiler seçeneği üzerinden Ajenti eklentileri hakkında bilgi sahibi olabilir , ihtiyaç halinde buradan da kurulum gerçekleştirebilirsiniz. Eklentiler seçeneğinden örneğin "Ajenti V" keywordunu aratarak Ajenti için MySQL desteğini etkinleştirebilir ve gerekli paketleri buradan da kurabilirsiniz.

Application binary (MYSQL) 'e tıklayınız.

Kuruluma devam etmek için " Y " yazıp Enter 'i tuşlayınız.

Application binary (MYSQL-SERVER) 'e tıklayınız.

Kuruluma devam etmek için " Y " yazıp Enter 'i tuşlayınız.

Kurulan paketlerin Ajenti Panel'den yönetilebilmesi için
systemctl restart ajenti.service

MySQL Server kurulumu sonrasında Ajenti Panel MySQL eklentisini yapılandırmak için Anasayfadaki belirtilen seçeneğe tıklayınız.

MySQL root kullanıcısı için parola tanımlayın ve " OK "a tıklayınız.

Değişikliklerin aktif olması için Ajenti servisini Restart ediniz.
systemctl restart ajenti.service

Kurulan servislerin Ajenti Panel'de görüntülenmesi ve yönetilmesi için Widget ekleyiniz.

Hizmet seçeneğine tıklayınız.

Açılan menüden Ajenti Panel anasayfada görütülemek istediğiniz servisleri seçerek "OK"a tıklayınız.

Ajenti Servisini ekleyin.

Eklenen servis aşağıdaki gibi görülmektedir. 

Widget ekle seçeğinden Ajenti V ile birlikte kurulan MySQL , FTP, Mail, Nginx ve PHP-FPM vb. eklendiğinde Stop durumda olan servisleri ilgili ikon'lara tıklayarak başlatabilirsiniz.

Ajenti Panel üzerinden Website (VirtualHost) Ekleme

Ajenti Panel'deki "Web siteleri" seçeneğine tıklayınız. Açılan sayfada Etkinleştir 'e tıklayınız.

YAPILANDIRMALARI KONTROL ET seçeneği altındaki "Yenile" seçeneğine tıklayınız.

Domain adınızı ilgili alana tanımlayıp "Oluştur" seçeneğine tıklayınız.

Oluşturulan domain'i yönetmek için domain adının sağ'ında bulunan "Yönet" seçeneğine tıklayınız.

Açılan sayfada eklemiş olduğunuz websitesi için özel bir dizin tanımlayabilir, FTP, MySQL kullanıcı, SSL tanımı vb. yapabilir, özel kural oluşturabilir , PHP ayarlarınızı tanımlayabilirsiniz.

 

(10 oy)
Bu makale yararlı
Bu makale yararlı değil

Yorumlar (0)
Yorum gönder
 
 
Tam İsim:
E-Posta:
Yorumlar:
Resim Doğrulama 
 
Lütfen alttaki resimde gördüğünüz karakterleri aşağıdaki kutucuğa girin. Bu özellik otomatik kayıt ve form gönderilerini engellemek için uygulanmaktadır.